TOTAL BIKEFITTING
''fietsmeting in perfectie''

Het juiste fietszadel.

Het juiste fietszadel: het recept voor fietscomfort

 Een van de meest voorkomende ongemakken voor fietsers is zadelpijn, maar met het juiste zadel op de juiste plek kan dit probleem worden verholpen. In deze blog duiken we dieper in de keuze van een zadel en de positie ervan, en bieden we enkele waardevolle inzichten en tips.

De functie van het zadel

Wat moet een zadel eigenlijk doen? Het zadel moet ons lichaamsgewicht dragen, stabiliteit bieden tijdens het trappen en ons ondersteunen terwijl we naar voren leunen richting het stuur. Deze functies zijn cruciaal voor comfortabel en efficiënt fietsen, en vrijwel alle zadels op de markt voldoen hieraan.

Het kiezen van het juiste zadel

Maar waarom is er dan zo'n overvloed aan zadels op de markt? Dit heeft te maken met de anatomische verschillen tussen fietsers en de gewenste positie op de fiets. Fietsers verschillen in zitbotjesafstand, maar ook in andere anatomische kenmerken zoals de omvang van de bovenbenen en gevoeligheid voor druk in de schaamstreek. Daarnaast speelt de gewenste positie op de fiets een rol: een verandering in stuurhoogte kan de belasting op het bekken veranderen.


Wat is de juiste manier om de zitbotbreedte te meten

 Houding stads fietsen,
E-stadsfietsen, Toering en trekking
en E-trekking

             Houding Racefietscomfort,
                         Cyclocross, gravel                                         mountainbike

 Houding Racefiets competitieTriathlon en Time trail


Het belang van zadelpositie

Het is essentieel om het zadel te testen in de juiste positie om te bepalen welk zadel het beste past bij een individuele fietser. De juiste zadelpositie voorkomt ongemakken zoals schuiven op het zadel, wrijving en instabiliteit tijdens het trappen. Schoenplaatjes moeten goed afgesteld zijn en de voet voldoende ondersteunen om stabiliteit te bevorderen.

Conclusie

Het meten van de zitbotbreedte geeft slechts een beperkt beeld van de interactie tussen fietser en zadel. De positie van het zadel is minstens zo belangrijk voor comfortabel fietsen. Bij zadelproblemen is een Total Bikefitting een verstandige keuze, omdat hierbij wordt gekeken naar de optimale zadelpositie en stabiliteit tijdens het fietsen. Met het juiste zadel op de juiste plek wordt de selectie van een geschikt zadel aanzienlijk eenvoudiger.

 

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn