TOTAL BIKEFITTING
''fietsmeting in perfectie''

Mountainbikesturen

Welke mountainbikesturen zorgen voor een betere fietservaring?
En waarom?

Welke mountainbikesturen zorgen voor een betere fietservaring? En waarom?

 

Figuur 1: een aantal verschillende MTB sturen


Op het eerste zicht lijken alle mountainbike sturen op elkaar: een recht stuur met een kleine buiging. Toch zijn er grote verschillen in mountainbikesturen. Deze kleine variaties hebben een grote invloed op het rijgedrag en de mogelijke houdingen die je kan aannemen op de mountainbike.

Laten we wat dieper ingaan op de verschillende mountainbike sturen en het effect ervan. Met deze info kies je eenvoudiger het meest geschikte mountainbikestuur voor jouw doelen en ambities. 

Figuur 2: upsweep, backsweep en rise

Welke maten kunnen variëren in mountainbikesturen?

Er zijn vier maten die kunnen verschillen:

  • Stuurbreedte: Deze maat bepaalt hoever de handen uit elkaar staan en hoe groot de hefboom is om de fiets te besturen.
  • Rise: Is de verhoging van het stuur ten opzichte van de klemming. Door deze verhoging toe te voegen, komt het stuur bij de positie van de handvatten omhoog.
  • Upsweep Angle: Is de hoek waarmee de uiteinden van het stuur omhoog staan gedraaid. Anderzijds zijn er ook sturen met een downsweep. Hier wijzen de uiteinden van het stuur naar beneden.
  • Backsweep: Dit is de hoek van het stuur waarmee de uiteinden van het stuur naar achteren draaien. Een stuur met een backsweep van 0 graden, is een recht stuur.

Wat is het effect van de maten?

Stuurbreedte:

Voor een racefiets is de stuurbreedte gekoppeld aan de schouderbreedte. Zo is er voldoende ondersteuning voor het bovenlichaam. Anders dan bij een racefiets, is de positie bij een mountainbike veel meer rechtop.  Het lichaam dient dus  minder ondersteund te worden door de handen.

Bij een mountainbike is de stuurbreedte dan ook niet gerelateerd aan de schouderbreedte. Voor een mountainbike kies je de stuurbreedte in functie van de benodigde controle. De breedte van het stuur hangt dus samen met de opbouw van de fietsen de nodige controle ervan.

Voorbeeld: Een downhill mountainbike met veel naloop / trail heeft een breder stuur nodig dan een stadshybride met weinig naloop.

In het geval van een mountainbike volg je dus best de stuurbreedte die de fabrikant voorziet. Niet alle fabrikanten passen de stuurbreedte aan voor de verschillende types fiets. Als indicatie kan het lijstje hieronder gebruikt worden:

  • Stadshybride met rechtstuur: 620 – 680mm
  • MTB recreatief niet technisch: 680 – 740mm
  • MTB competitie technisch: 720 – 780mm
  • MTB downhill / freeride: > 760mm

Wanneer een stuur te breed aanvoelt, is dit vaak te wijten aan de lengte van de stuurpen. Met een breder stuur is het vanzelfsprekend verder reiken. Het kan dan soms interessant zijn om een kortere stuurpen te monteren dan er standaard op de fiets zit.

Rise:

De rise van een stuur heeft geen effect op de controle over de fiets. Een stuur met rise zorgt er enkel voor dat het stuur omhoog komt. Als er bijvoorbeeld geen ruimte meer is om het stuur omhoog te zetten (met vulringen) kan een stuur met rise een goede oplossing zijn. Omgekeerd is een stuur met rise niet aan te bevelen als het stuur lager moet dan het op dat moment staat.

Upsweep:

Een stuur met upsweep zorgt ervoor dat de ellebogen verder naar buiten staan. Hierdoor kan de fietser gemakkelijker bewegen en krijgt hij meer controle over de fiets.

Bij een aerodynamische positie, zoals in hoge snelheid marathons en bij citybikes, is een positie waarbij de ellebogen verder naar buiten staan minder gunstig. In dat geval kies je voor een stuur zonder upsweep of zelfs een stuur met downsweep.

Backsweep

Neemt de stuurbreedte toe? Dan zorgt een stuur met backsweep voor meer comfort tijdens het fietsen en voor een meer natuurlijke positie van de handen.

Toch kan een stuur met veel backsweep ook nadelen opleveren. Doordat de  ellebogen naar binnenkomen, heeft de fietser minder bewegingsvrijheid. Op zeer technisch terrein betekent dit moeilijker manoeuvreren. 


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn