TOTAL BIKEFITTING
''fietsmeting in perfectie''

Het juiste stuur!

Het belang van een perfect afgestemd racefietsstuur

Het kiezen van het juiste stuur voor je racefiets is essentieel, meer dan je misschien denkt. Hoewel de focus vaak ligt op de breedte van het stuur, verdienen ook andere afmetingen je aandacht, vooral met de opkomst van gravel- en adventurefietsen.

Deze blog van Total Bikefitting biedt je een uitgebreide blik op de diverse afmetingen van een racefietsstuur en hoe deze het comfort en de controle tijdens het fietsen beïnvloeden.

Verschillende Afmetingen en Hun Impact

De afmetingen van een stuur kunnen variëren en hebben elk hun unieke effect op de rijervaring. We bespreken hier de belangrijkste afmetingen en hun invloed:

  1. Stuurbreedte (W1): De meest gangbare maten variëren van 36 tot 44 cm. Een optimale stuurbreedte ondersteunt het bovenlichaam adequaat en zorgt voor een stabiele, comfortabele houding.
  2. Stuurbreedte in de Drops (W2): Vooral bij sturen met een flare is dit een cruciale afmeting, aangezien het de breedte aan de uiteinden van het stuur betreft.
  3. Drop van het Stuur (D1): De drop varieert van ongeveer 100mm tot 145mm, wat invloed heeft op de verschillende handposities en het comfort.
  4. Reach van het Stuur (R1): Met waarden tussen 75mm en 95mm, beïnvloedt de reach hoe ver je voorover leunt om het stuur vast te houden, wat weer effect heeft op je houding.
  5. Flare van het Stuur (F1): De hoek aan het uiteinde van het stuur varieert van 0 tot 25 graden, wat de controle over de fiets kan verbeteren door de ellebogen meer ruimte te geven.


                                              W 2

 

De Invloed op Comfort en Controle

Stuurbreedte: Een juiste stuurbreedte zorgt voor een optimale ondersteuning van het bovenlichaam en een stabiele rijhouding. Te smal kan instabiel zijn, terwijl een breder stuur meer controle biedt, vooral in een rechtopstaande positie.

Drop van het Stuur

Een grotere drop biedt meer ruimte tussen verschillende handposities en maakt een agressievere houding mogelijk bij hogere snelheden, evenals meer ruimte voor de ellebogen bij sprinten.

Reach van het Stuur

Een grotere reach creëert een duidelijker onderscheid tussen handposities en kan een meer rechtopstaande houding bevorderen bij lagere snelheden, terwijl een compactere reach een alternatief biedt voor een te grote afstand tussen zadel en stuur.

Flare van het Stuur

Een grotere flare draait de handen verder naar buiten, wat de ellebogen meer ruimte geeft om te bewegen en daarmee de controle over de fiets verhoogt.

Conclusie

Het afstemmen van de stuurbreedte op je schouderbreedte is essentieel voor een comfortabele, ondersteunende houding. Reach en drop zijn aanpasbaar om verschillende houdingen te faciliteren, ideaal voor competitieve rijders. De flare van het stuur verbetert de controle, met name op technische parcours. Door aandacht te besteden aan deze afmetingen, kun je het comfort en de beheersing op je racefiets aanzienlijk verbeteren.

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn